Головна » Архів матеріалів

      09.11.2017 р. в Ніжинській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів № 11 для учителів музики та образотворчого мистецтва міста відбувся семінар-тренінг "Мистецтво - чарівний світ краси".

   Своїм досвідом з присутніми поділилась учитель вищої кваліфікаційної категорії Кропіна Олена Станіславівна, яка своїм педагогічним кредо вважає такі слова Августина Блаженного: «Людина не може нічого навчити іншу людину. Вона може тільки допомогти знайти їй правду у власному серці. В необхідності – єдність, в сумніві – свободу, в усьому – любов».

   Своє завдання, як вчителя музики та образотворчого мистецтва, вона бачить в тому, щоб навчити дітей цінувати прекрасне, використовувати його для формування себе як особистості, знайомити учнів з найвизначнішими досягненнями світового мистецтва, розвивати творчі здібності, креативне мислення школярів, сприяти емоційному розвитку особистості, навчити дітей формулювати свою думку й належно аргументувати її, виховувати в учнів повагу до своєї культури та інших етнокультурних традицій.

   Нова школа ставить перед вчителем нові завдання, перш за все – виховати творчу особистість, знайти «золоту жилку», що допоможе в розкритті творчих здібностей дитини.

   Олена Станіславівна вважає, що особливе місце серед міжпредметних зв’язків при викладанні предметів художньо-естетичного циклу посідають різноманітні міжмистецькі аналогії – з живописом, скульптурою, архітектурою, театром, кіно, танцем. Крім величезного емоційно–естетичного впливу, такі уроки стають джерелом справжнього мистецького відкриття світу, стимулом до реалізації творчого потенціалу дітей, засобом формування справжнього мистецького смаку. Саме під час цих занять дитина усвідомлює, що музика чи малювання – це різновид мистецтва, бо вони твориться не простими словами, а кольором, пластикою, рухом. Тому свої уроки будую на основі взаємодії мистецтв, що дає можливість здійснювати синтез наукового і художнього типів пізнання дійсності.

   Вчитель на уроці ще раз підтвердила, що найкращим виявом міжпредметних зв’язків є проведення інтегрованих уроків. Хоча такі уроки потребують ретельної попередньої підготовки як учителів, які їх проводять, так і учнів, вони спрямовані на розширення кола знань учнів з даної теми, формування в учнів здатності сприймати предмет різнобічно, системно; сприяють активізації мислення учнів, розвитку ініціативності, самостійності, креативності та критичності мислення, значно підвищують ефективність навчання, сприяють формуванню соціокультурної компетенції учнів.

   На своїх уроках Олена Станіславівна широко застосовує інформаційно – комунікаційні технології, педагогічні програмні засоби.

   Те, що розвиток творчих здібностей учнів відбувається і у позаурочній діяльності підтвердив виховний захід "Мистецтво - чарівний світ краси".

   Це дійство дало змогу вселити в душі всіх присутніх розуміння єдності всіх видів мистецтва, їх величі та краси й отримати естетичну насолоду від виступів учнів.

Переглядів: 433 | Додав: zosh11 | Дата: 10.11.2017 | Коментарі (0)

   З 20 по 31 жовтня 2017 року проходив ІІІ Всеукраїнський фестиваль – конкурс мистецтв «Перлина Карпат». Місцем проведення конкурсу був обраний чудовий і неповторний куточок  Західної України – Буковель.

   Учень 9 класу нашої школи Олицький Богдан, разом з колективом Ніжинської дитячої хореографічної школи, брав участь у двох номінаціях: «Музиканти інструментального жанру» (гра на фортепіано) керівник М.В.Шматок , та «Шумові оркестри «Світанок» керівник М.В.Шматок. В обох номінаціях Богдан зайняв перші місця.

   По приїзду додому Богдан розповідав однокласникам, що йому дуже запам’яталась зустріч з Олександром Лещенко – фіналістом проекту «Танцюють всі» на флешмобі та майстер – клас, який Олександр проводив для учасників фестивалю.

   Як згадку про фестиваль Богдан отримав ще й фото з членом журі –  Владом Ямою та іншими видатними митцями.

Переглядів: 352 | Додав: zosh11 | Дата: 03.11.2017 | Коментарі (0)

   День визволення України від нацистських окупантів — свято, яке відзначається в Україні щорічно 28 жовтня, в день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України.

   Свято встановлене відповідно до Указу Президента України Віктора Ющенка від 20 жовтня 2009 року «…з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності Українського народу у Другій світовій війні…»

   Потрібно зазначити, що в ході Німецько-радянської війни (1941–1945) саме на території України відбулися ключові битви за визволення Європи від фашизму. У ході визволення України силами чотирьох Українських фронтів, які налічували понад 2,3 млн. осіб, протягом січня 1943 – жовтня 1944 було проведено низку наступальних операцій.

   Завершилося ж визволення України повним витісненням угорських та німецьких військ із найзахіднішого регіону теперішньої України — Закарпаття, яке відбулося в результаті здійснення радянськими з'єднаннями Четвертого та Першого Українських фронтів Східно-Карпатської наступальної операції. 27 жовтня 1944 року було звільнено Ужгород, 28 жовтня наші війська вийшли на сучасний кордон України.

   Традиційно у День визволення України від фашистських загарбників відбуваються вшанування ветеранів та полеглих у війні, виставки військової техніки, народні гуляння та святкові концерти. Ось і у нашій школі 30 жовтня  відбувся загальношкільний урок пам’яті  з цього приводу.

    Підсумовуючи свої виступи учні школи висловили побажання, щоб наступний, 2018 рік, став роком визволення нашої України від будь-яких окупантів і роком МИРУ.

 

Переглядів: 319 | Додав: zosh11 | Дата: 01.11.2017 | Коментарі (0)

    19 жовтня 2017 року відбулася зустріч учнів 4 класу школи з працівником ПРИВАТБАНКУ Гриценко Юлією Володимирівною.  

    Юлія Володимирівна в цікавій та доступній для дітей формі розповіла про банківську систему, принципи роботи банку та пояснила в чому кошти у банках мусять "працювати".

    Працівник банку також познайомила дітей із елементами економіки, які так необхідні їм у сучасному світі. Учні класу із задоволенням слухали та мимоволі отримували корисні знання та навички і розуміння банківських термінів.

    А ми тепер  маємо надію, що ця зустріч допоможе учням у виборі майбутньої професії.

Класовод 4 класу

Козубенко А.М.

Переглядів: 326 | Додав: zosh11 | Дата: 01.11.2017 | Коментарі (0)

    Для деяких з нас мир - це повсякденна реальність. На наших вулицях спокійно, наші діти ходять до школи.

    Проте для дуже багатьох людей у сучасному світі цей дар - не більше ніж казкова мрія. Вони живуть в кайданах атмосфери нестабільності та страху. Для них-то в основному і існує цей день.

    Двадцять п’ять років тому Генеральна Асамблея проголосила Міжнародний день миру як день загального припинення вогню і відмови від насильства. З тих пір цей день відзначається в Організації Об’єднаних Націй. Він покликаний змусити людей не тільки задуматися про мир, але і зробити щось заради нього.

    Саме тому в нашій школі, за підтримки голови методичного об’єдання вчителів початкових класів Козубенко Алли Миколаївни, учні початкових класів до Дня миру провели конкурс малюнків, у яких своє ставлення до війни діти виразили одним реченням: «Я малюю мирне небо і мені війни не треба!»

Переглядів: 340 | Додав: zosh11 | Дата: 03.10.2017 | Коментарі (0)

Переглядів: 315 | Додав: zosh11 | Дата: 30.06.2017 | Коментарі (0)

    З 1 червня2017 року при Ніжинській ЗОШ І-ІІ ступенів №11 працює табір відпочинку «Райдуга» з  денним перебуванням дітей. Кожен день роботи табору відпочинку наповнений дитячим сміхом, галасом та захопливими вигуками учнів двох шкіл: ЗОШ №11 та ЗОШ №4.

    Ці дитячі емоції переливають через край під час проведення змістовних спортивних, виховних, художніх та розважальних заходів, які разом з вчителями проводять студенти НДУ імені Миколи Гоголя.

    Ось і сьогодні, 14 червня 2017 року, у таборі відпочинку «Райдуга» пройшло цікаве, захоплююче свято «Міс і містер табору 2017».

    Всі діти взяли активну участь у підготовці та проведенні цього дійства, вони вигадували завдання, придумували декорації, виготовляли подарунки.

    Під час проведення свята учні шкіл продемонстрували свою майстерність у конкурсах «Візитка», «Танцювальний герой», «Художник навмання», «Умілі руки», «Заплети дівчачу косу», «Творчий задум», «Герой пантоніми» тощо.

    По завершенню свята всі учасники отримали дипломи, та разом з глядачами розділили солодкі подарунки.

Переглядів: 374 | Додав: zosh11 | Дата: 14.06.2017 | Коментарі (0)

   Уже традиційно 1 червня відзначається Міжнародний день захисту дітей – «International Day for Protection of Children» ‒ прекрасне свято радості та надії.

   Саме в дітях продовження роду людського й здійснення своїх мрій і сподівань на краще. Дорослі прагнуть, щоб діти зросли здоровими та радісними, прославляли свої родини і рідний край.

   З історії Дня захисту дітей

   Міжнародний день захисту дітей – це одне з найстаріших міжнародних свят. За однією із версій, у 1925 році Генеральний консул Китаю в Сан-Франциско зібрав групу китайських дітей-сиріт і влаштував для них святкування Дуань-у Цзе (Фестиваль човнів-драконів), яке якраз припала на 1-ше червня. Завдяки щасливому випадку цей день збігся із часом проведення «дитячої» конференції в Женеві.

   Офіційне затвердження

   Рішення про відзначення Міжнародного дня захисту дітей саме першого червня прийняла Міжнародна демократична федерація жінок у листопаді 1949 року. Перший Міжнародний день захисту дітей було відзначено ще в 1950 році.
   ООН підтримала ініціативу федерації та оголосила захист прав, здоров'я і життя дитини одним із пріоритетів у своїй діяльності.

   Символ Міжнародного дня захисту дітей

   У Міжнародного дня дітей є свій офіційний символ – прапор. На зеленому полотні, який символізує зростання та гармонію, навколо знаку Землі розміщені фігурки ‒ червона, жовта, синя, біла і чорна. Ці людські фігурки символізують різноманітність і терпимість. Знак Землі, розміщений в центрі, ‒ це символ нашого загального дому.

 

   Відзначення свята в Україні

   В Україні цей день відзначається із 1998 року. У 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов'язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля й відпочинок та сприяти наданню для цього відповідних можливостей.

   Кожна дитина має повне право бути захищеною, розвиватися й навчатися для кращого майбутнього. І сьогодні – це не лише веселе свято для самих дітей, а й нагадування суспільству про необхідність захищати права малечі, прагнути, щоб усі діти росли щасливими і в майбутньому стали хорошими батьками і громадянами своєї країни.

Переглядів: 362 | Додав: zosh11 | Дата: 02.06.2017 | Коментарі (0)

Історія вишивки на теренах України має не одну тисячу років. Особливого ж значення набула в останні кілька століть.

За повір'ям, сорочку для немовляти мала вишити мати або бабуся. Під час тонкої роботи майстрині співали пісень і молилися. Вірили, що так сорочка стає оберегом. Сорочки для жінок пряли тільки з конопель або льону. Вважалося, що ці рослини захищають майбутню матір і її ще не народжене дитя.

Переважно, вишивали дівчата. До весілля готували спеціальну скриню, у якій роками збирали посаг.

У вишивці сакральне значення має все — від ниток, походження тканини до орнаменту, кількості стібків і кольору. Найдавнішою є вишивка білим по білому. Але рукоділлю передувала довга процедура. Навіть нитки вибілювали 3 роки.

Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі. В Україні вишиванка теж символізує і родинну пам’ять, вірність та любов у сім’ї. Експерти вважають, що український народ намагається закодувати щастя, долю, життя та волю в орнаменті вишиванок.

У 19-му столітті Іван Франко почав поєднувати вишиванку з європейським костюмом і започаткував своєрідну моду. Сучасники згадували: "Де б він не з'являвся, неодмінно привертав увагу своїм піджаком та вишиваною сорочкою поміж пишних комірців та краваток".

У кінці 19 століття про український традиційний одяг заговорила вся Європа, яку важко чимось здивувати. В 1876 році Олена Пчілка видала альбом українських вишивок. Українські орнаменти зачарували тамтешніх модниць, а в самій Україні розпочалися перші наукові дослідження вишивки.

Зараз елементи української вишиванки використовують у своїх колекціях визнані у світі модельєри та модні доми – Жан-Поль Готьє, Джон Ґальяно, Gucci, Valentino, Dolce & Gabbana. А в 2015-му американський Vogue опублікував статтю, в якій назвав українську вишиванку одним з головних трендів сезону.

Вперше День вишиванки запропонувала відзначати одна зі студенток факультету історії Чернівецького національного університету у 2006 році. Її надихнув знайомий, який постійно носив вишиванку. Того року у вишиванки вдяглися кілька студентів та викладачів Чернівецького університету, тепер це свято набуло міжнародних масштабів.

Нині Всесвітній день вишиванки відзначається щороку у третій четвер травня. У це свято українці всього світу одягаються у вишиванки та прогулюються своїми містами.

Ось і учні нашої школи 18 травня 2017 року взяли участь у відзначенні такого незвичайного, колоритного та чудового свята – Дня Вишиванки. А переглянути красу і різнобарв’я української вишивки ви можете на фотосвітлинах наших учнів та вчителів.

Переглядів: 330 | Додав: zosh11 | Дата: 19.05.2017 | Коментарі (0)

   

    11 травня 2017 року Благодійним фондом "Копиця", за підтримки міської влади, проведена церемонія нагородження талановитих учнів у конкурсі "Талант року", що проводиться для підтримки обдарованої учнівської молоді, популяризації їх досягнень в різних сферах діяльності.

    Одним з переможців цього конкурсу став учень 8 класу Ніжинської ЗОШ І-ІІ ступенів №11 Олицький Богдан. Він достойно представляв наш шкільний колектив у цьому відповідальному, престижному та значимому для всіх ніжинців конкурсі.

    То ж привітаймо його, нашого переможця!!!

 

 

 

Переглядів: 306 | Додав: zosh11 | Дата: 12.05.2017 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 47 48 49 50 51 ... 65 66 »