Головна » Архів матеріалів

 

 

Бій під Кру́тами — бій, що відбувся 16 (29) або 17 (30) січня 1918 року біля залізничної станції Крути поблизу селища Крути та села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 км на схід від Ніжина.

Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.

 

 

Фото зроблено незадовго до бою 28 січня 1918 року      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В бою під Крутами оборонці української державності отримали переконливу військову перемогу. Наказ командування був виконаний — наступ ворога було зупинено і здійснено організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Російсько-більшовицькі нападники втратили боєздатність на чотири дні. Агресор мусів підтягнути нові сили, відремонтувати підірвані й поруйновані мости та залізничні колії, і лише після цього продовжувати свій наступ на Київ, не так залізничним шляхом, як на реквізованих селянських возах, запряжених кіньми, по розмоклій дорозі.

Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

День української перемоги у бою під Крутами є законною гордістю українства.

Сучасників особливо вразило поховання 27 сильних в повному розквіті сил юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і були ними страчені. На похороні в Києві біля Аскольдової Могилиголова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам'яті тридцяти».

 

Переглядів: 390 | Додав: zosh11 | Дата: 02.02.2018 | Коментарі (0)

             День Собо́рностісвято України, яке відзначають щороку 22 січня. У 4 класі  класовод Козубенко А.М. провела виховну годину приурочену цьому дню, яка виховувала нацiональну свiдомість учнiв, людську гiдність, глибоку повагу та любов до Батьківщини.
            На уроці учні повторили державні та національні символи Батьківщини, розгадували ребуси, кросворди, загадки та все це під мелодії патріотичних піснь. Наприкінці виховної години всі трималися за руки утворивши живий ланцюг на честь з'єднання України.
Переглядів: 299 | Додав: zosh11 | Дата: 23.01.2018 | Коментарі (0)

         Новий рік - це найяскравіше і казкове свято, яке дуже полюбляють всі діти, а особливо прикрашання ялинки. От нещодавно учні 4 класу разом із класоводом Козубенко А.М. відвідали художній відділ краєзнавчого музею, де проходила виставка новорічних ялинок та прикрас. Екскурсовод Дейнеко О.С. познайомила дітей із експонатами виставки, особливо привернуло увагу велика кількість ялинок та ялинкових іграшок. Із задоволення діти слухали розповідь про винекнення та різноманітність новорічних іграшок різних часів,60-х, 80-х років ХХ ст. та сучасні, виготовлені за різними технологіями, розповідь про символіку та традиції  прикрашання ялинок силуетами пташок, овочів та фруктів. Із розповіді екскурсовода учні дізналися про те, як раніше в Україні прикрашали оселю на Новорічні та Різдвяні святки, а саме ставляли сніп із пшениці чи жита, який називався "дідух". А також діти мали можливість розглянути цікаву Різдвяну виставку малюнків дітей із школи мистецт.

          Екскурсія була дуже цікавою та корисною! А повертаючись до школи, ну як же не відвідати Вертеп та головну Новорічну красуню міста. Цього року вона дуже красива і святкова.
Переглядів: 272 | Додав: zosh11 | Дата: 21.01.2018 | Коментарі (0)

           Ось і прийшла довгоочікувана зима. Наші "менші брати" в цей час чекають на нашу допомогу, бо їм все важче шукати їжу. Учні 4 класу разом із класоводом Козубенко А.М. вирішили під час канікул подбати про зимуючих птахів і вивісити годівнички на подвір'ї школи, які змайстрували діти разом з дорослими.

           
            Після того як учні повернулися з канікул, вони постійно турбуються про те, щоб в годівничках завжди були зернята чи крихти хліба. Тепер кожного дня черговий учень буде насипати в годівничку їжу для птахів, а решта - спостерігати за пернатими друзями.
                  І так спільними зусиллями ми допоможемо птахам швидко перезимувати та зустріти весну. А своєю любов'ю та дзвінким співом вони будуть дякувати нам за допомогу.
Переглядів: 392 | Додав: zosh11 | Дата: 16.01.2018 | Коментарі (0)

            Нещодавно учні 2 та 3 класів у супроводі класоводів Лаврінець Н.В. та Бугай О.О. відвідали експериментаріум в м. Києві. Учні багато цікавого та корисного дізналися про воду, її кругообіг у природі, почерпнули цікавинки з різних галузей наук - біології, фізики, природознавства, хімії. Із великим захопленням діти відвідали лазерну кімнату, дзеркальний лабіринт, випробували на собі тепловізер, дослідили гравітацію, поспостерігали як утворюється смерч, дізнались провідність електричного струму через тіло людини, познайомились із термінами дидукції і індукції та мали змогу попрацювати із кінетичним піском. Особливо вразив 3Д прінтер, а також те, що можна було досліджувати, випробовувати, спостерігати та до всіх експонатів доторкнутися самостійно, і навіть покерувати пожежною машиною.

          Діти отримали масу позитивних емоцій, дізнались багато нового. З великою цікавістю та повагою слухали розповідь екскурсовода, із задоволенням брали участь у різних експерементах.
           Повертаючись додому постійно ділились своїми враженнями і вкотре із задоволенням згадували побачене.
            Цікаво! Захоплююче! Пізнавально!Саме так оцінтли екскурсію вчителі і учні.
Переглядів: 316 | Додав: zosh11 | Дата: 16.12.2017 | Коментарі (0)

           

 

             Вже традиційно 6 грудня в стінах нашої школи пройшли  "Козацькі рорзваги",  з нагоди  святкування Дня Збройних сил України. Гостем спортивних розваг, а також членом жюрі був учасник АТО - Буловенко Юрій Констянтинович.

          У змаганнях брали участь команди "Груша" та "Яблуко", які складалися із учнів 7 - 9 класів. Проводилися конкурси на силу, спритність, мужність та витривалість, а саме: підтягування, згинання рук в упорі, метання м'яча в ціль, згинання тулубу на час, стрибки з місця, естафети. Всі учасники змагань показали високі спортивні вміння та навички і дружню командну підтримку, а також отримали массу задоволення. А перемога прийшла до обох команд, які були відзначені почесними грамотами.

Переглядів: 325 | Додав: zosh11 | Дата: 15.12.2017 | Коментарі (0)

               4 грудня 2017 року  учні 4 класу разом із класним керівником Козубенко А.М. відвідали Центральну дитячу бібліотеку міста. у храмі книги розповідали про те, що бібліотека має книгарню, читацький зал та абонемент. Учням сподобалась розповідь про біографію та твори дитячих письменників сучасності, а саме: В.Нестайка, Т.Винник, А. Кокотюхи, та ін.

              Загартувала дітей сама атмосфера читацького залу. У теплому затишному залі, серед царства книг, живуть в акваріумі рибки та черепаха Янга. Дуже багато різноманітних квітів на підвіконні. Це все сприяє на якісне засвоєння читацького матеріалу. Дітям було дуже цікаво! Ми рекомендуємо всім відвідати цей Храм книги.

Переглядів: 315 | Додав: zosh11 | Дата: 07.12.2017 | Коментарі (0)

   

1 грудня  у Ніжинській школі №11 відбувся конкурс краси і таланту "Міні - Міс школи 2017". 

      У конкурсі брали участь учениці 1 та 2 класів, красуні демонстрували свої вміння та досягнення в таких конкурсах, а саме: "Візитна карта", "Виріб своїми руками", "Країна талантів", "Образ", "Вечірня сукня".

 

       Учасниці феєрично дефілювали в національному вбранні, співали українських пісень та з гордістю продемонстрували велич виробів своїми руками, дивували своїми танцювальними талантами, а також перевтілювалися в образи та показували свої акторські вміння.

      Серед членів жюрі цього заходу  були шановані гості: секретар Ніжинської міської ради Валерій Салогуб, депутат Чернігівської обласної ради Сергій Охонько, помічниця Народного депутата України Тамара Стратілат, ректор Ніжинського державного університету Олександр Самойленко, керівник міської організації Червоного Хреста Наталія Саєнко, голова батьківського комітету школи Лідія Поляк, завідувачка ДНЗ №4 Ольга Гурська та директор школи Сергій Сипливець. 

       За підсумками кокурсу володаркою титулу "Міні - міс школи 2017" стала учениця 2 класу Анна Лисенко. Інші учасниці отримали титули "Віце Міс" та "Міс Грація" учениця 2 класу - Вікторія Шапка, "Міс Ніжність" учениця 1 класу - Юлія Волошина, "Міс Талант" учениця 1 класу - Сова Софія, "Міс Посмішка" учениця 1 класу - Жимань Олександра, "Міс Чарівність" учениця 1 класу - Наталія Голопапа, "Міс Співаночка" учениця 2 класу - Цяпко Ксенія.

        Кожна учасниця отримала призи, відзнаку, квіти, м'які іграшки та шквал аплодисментів. Висловлюємо подяку всіх гостям, жюрі, великій та дружній батьківській родині школи, організаторам свята - адміністрації школи, педагогу організатору Костриці Н.М. та всьому педагогічному колективу.

       

Переглядів: 378 | Додав: zosh11 | Дата: 04.12.2017 | Коментарі (0)

Увага! Увага!

Запрошуємо Всіх бажаючих 

на феєричне шоу

"Міні - міс школи 2017"

1 грудня 2017 року о15.00

в ЗОШ №11

Переглядів: 312 | Додав: zosh11 | Дата: 24.11.2017 | Коментарі (0)

   «…Ой ходила осінь, блукала, золотом усе фарбувала…», - як можна не милуватися красою Золотої Осені?

   10 листопада учні 4 класу 10 листопада провели свято «Вже брами літа закриває осінь».

   До свята готувались заздалегідь: спочатку збирали і сушили яскраві листочки, вирізали із кольорового паперу прикраси для створення осіннього настрою в актовій залі, із дарів лісу – моху, жолудів, каштанів зробили вироби.

   Ось і настала хвилююча мить: святково одягнені учні, у по-осінньому різнобарвних костюмах, декламували вірші про осінь, про чудові, але трохи похмурі  осінні місяці. Під керівництвом педагога-організатора Костриці Н.М. діти виконували пісні про осінь.

   Були дітьми підготовлені конкурси для молодших дітлахів: «Смаколики», «Хто у класі найсильніший?», «Вправні і швидкі», тощо. Всі учасникі конкурсів отримали пам’ятні подарунки.

   

Хореограф Гомоляко С.І. разом з учнями презентували тематичні танки «Осінні листочки» та «Овочі на городі».

   Проведене свято було яскраве, цікаве та змістовне. Діти виявили свої найкращі риси, показали свою акторську майстерність та декламаторські здібності.

   По завершенню заходу учні, разом з класоводом – Козубенко А.М., сфотографувались на пам’ять про чудово проведене свято.

 

Переглядів: 358 | Додав: zosh11 | Дата: 10.11.2017 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 46 47 48 49 50 ... 65 66 »